Lodówka – Jedno z najważniejszych urządzeń AGD w domu

To w tym urządzeniu przechowujemy produkty żywnościowe, które wymagają nieco niższej temperatury, aniżeli pokojowa. Mowa tutaj głównie o warzywach, mięsie, ciastach, jogurtach, nabiale czy gotowych daniach. Lodówka będzie spełniać swoją rolę odpowiednio tylko wtedy, gdy będzie panowała w niej odpowiednio niska temperatura. Sprawdź, jak ustawić niską temperaturę w lodówce, jaki zakres temperatur powinien tam panować oraz dlaczego ma to tak ogromne znaczenie?
- Optymalna temperatura w lodówce — jaka powinna być?
- Dlaczego niższa temperatura w lodówce ma znaczenie?
- Jaki zakres temperatur jest mile widziany w lodówce?
- Dobierz optymalną temperaturę względem jedzenia
- Pomocne rozwiązania w nowoczesnych lodówkach
Optymalna temperatura w lodówce — jaka powinna być?
Jaka temperatura w lodówce powinna być? To pytanie zadaje sobie każdy, kto kupuje nową lodówkę do swojego domu. Odpowiedź jest bardzo prosta. Temperatura w lodówce musi być na tyle niska, by dało się w niej przechowywać produkty żywnościowe bez większej szkody dla nich. Warto też pamiętać od samego początku, że lodówka ma chłodzić, a nie zamrażać. Chłodna, niska temperatura pozwala na zahamowanie rozwoju bakterii oraz chorobotwórczych drobnoustrojów, które odgrywają sporą rolę w procesie psucia się jedzenia i gnicia. Jaką ustawić temperaturę w lodówce? Musi ona wynosić powyżej 0 stopni Celsjusza, jednak nie powinna przekraczać 5 stopni Celsjusza. Dlaczego? Temperatura w lodówce poniżej 0 mogłaby sprawić, że woda przeszłaby z ciekłego stanu skupienia w stały, co nie jest korzystne we wnętrzu lodówki. Właściwie dobrana temperatura, czyli nieprzekraczająca 5 stopni Celsjusza, będzie skutecznie powstrzymywać rozwój szkodliwych bakterii.
Dlaczego niższa temperatura w lodówce ma znaczenie?
Do przechowywania żywności w lodówce potrzebna jest stosunkowo niska temperatura. Dlaczego? Nie wszystkie produkty spożywcze mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Mięsa czy nabiał zaledwie po jednym dniu w takiej temperaturze zaczynają się psuć, co sprawia, że nie nadają się już do jedzenia. Człowiek, który sięgnąłby po takie produkty, najpewniej skończyłby w szpitalu z poważnym zatruciem. Niska temperatura z kolei skutecznie hamuje rozwój drobnoustrojów, rozwój bakterii. Zapobiega to zbyt szybkiemu psuciu się jedzenia. Warto jednak wiedzieć, że inna temperatura będzie optymalna dla mięsa, a inna dla nabiału czy warzyw bądź owoców.
Jaki zakres temperatur jest mile widziany w lodówce?
Szacuje się, że obniżenie temperatury o ok. 10 stopni Celsjusza może aż 3-krotnie spowolnić psucie się produktów spożywczych. W przypadku chłodziarek zakres temperatur jest stosunkowo szeroki. Niektóre modele oferują zakres od 0 stopni Celsjusza do 10 stopni, z kolei inne zapewniają możliwość ustawienia temperatury od -2 stopnie Celsjusza nawet do 13 stopni Celsjusza.
Rozkład temperatury w obrębie lodówki może być inny. Jak powszechnie wiadomo, ciepłe powietrze unosi się, z kolei zimne spoczywa na dole. Z tego względu najchłodniejsze będą dolne półki, a najcieplejsze górne. Środkowe półki będą miały uśredniona temperaturę. Jak to się ma do produktów spożywczych? Pomidory powinny być przechowywane w temperaturze od 7 do 10 stopni Celsjusza, z kolei jabłka w temperaturze ok. 2 stopnie Celsjusza.
Dobierz optymalną temperaturę względem jedzenia
Jak dobrać odpowiednią temperaturę względem jedzenia? Wystarczy posłużyć się poniższymi zasadami, które stanowić będą bazę dla wielu osób.
• w górnych pojemnikach powinny znaleźć się warzywa i owoce. Temperatura w tym miejscu nie powinna przekraczać 8 stopni Celsjusza.
• w dolnych szufladach warto przechowywać ryby i mięso, które najkorzystniej czują się w temperaturze 2-3 stopnie Celsjusza. Są to produkty bardzo szybko tracące świeżość, a przechowywanie ich w lodówce sprawia, że można je kupić parę dni wcześniej,
• środkowe półki — jest to miejsce najbardziej uniwersalne w lodówce, panuje tam zwykle temperatura ok. 4-5 stopni Celsjusza, idealnie nadaje się do przechowywania wędlin, serów, ciast, zup czy produktów mlecznych,
• górne półki — są to najcieplejsze miejsca w lodówce, jest tam ok. 7 stopni Celsjusza, dobrze przechowywać tam produkty o długim terminie ważności, takie jak ryby w puszkach czy konserwy,
• przegrody w drzwiach — zazwyczaj jest tam najwyższa temperatura, idealna do lekkiego schładzania. Specjalnie wyprofilowane półki pozwalają na przechowywanie musztardy, ketchupu, alkoholu czy napojów.
Pomocne rozwiązania w nowoczesnych lodówkach
W nowoczesnych lodówkach możemy znaleźć liczne rozwiązania, które znacznie ułatwiają poprawne przechowywanie produktów. Przykładem jest lodówka LG GBB72SAVCN1, która pozwala na dobranie odpowiedniego poziomu wilgotności, która również ma ogromne znaczenie dla przechowywania pożywienia. Lodówka gwarantuje równomierne chłodzenie przez 24 godziny, bez szkodliwych wahań, które mogłyby niekorzystnie wpłynąć na warzywa czy owoce.
Artykuł powstał we współpracy z partnerem.
Czytaj dalej
-
Inspirowane Gothikiem Drova: Forsaken Kin dostanie polską wersję. Gra...
-
Battlefield 6 sprzedaje się w ekspresowym tempie. Sięgnęły po niego miliony...
-
Za kulisami filmu „Powrót do Silent Hill”. Kultowy horror już niedługo...
-
Obsidian opublikował nowy zwiastun The Outer Worlds 2. Retrofuturystyczna...